Etusivu

 

Saksanpaimenkoirauros Morten jälkeen meillä on kaksikymmentä vuotta ollut belgianpaimenkoira malinois-koiruuksia. Vuonna 2009 taloon tuli ensimmäinen tsekinpaimenkoira/Chodsky pes ja menettäessäni silloin tälle upealle rodulle sydämmeni syntyi ajatuksena aloittaa pienimuotoinen perhekeskeinen kasvatustyö uudelleen, joten ensimmäiset pennut syntyivät tammikuun 2013 alussa.

Kasvatustavoitteenamme on saada aikaan terveitä ja luonteeltaan erinomaisia palveluskoiria jotka sopivat myös perheenjäseniksi. Joilla ohjattavuus, sosiaalisuus ja laumakäyttäytyminen ovat erinomaiset.

Ikävä kyllä se TERVEYS tuntuu näillä olevan se ongelmakohta joka pistää välillä miettimään asian järkevyyttä, mutta kun se muu olemus ja luonne ovat niin vastustamattomat.

 

CHODSKY PES RODUN OMINAISUUS  [Kennelliiton rotumääritelmä]

Tsekinpaimenkoira/Chodsky Pes (Bohemian Shepherd, Chodenhund, Czech Sheepdog, Bohemian Herder) sopii aktiivisille ihmisille. Se on keskisuuri kompakti siro paimenkoira, pitkänomainen runko ja säänkestävä pitkäkarvainen koira. Vilkasluonteinen ilman hermostuneisuutta. Tarkkaavainen, helppo hallita. Se on vaatimaton ja sitkeä, erittäin hellä pienten lasten kanssa ja ihana perheenjäsen. Se on peloton, vahvahermoinen ja poikkeuksellisen valpas. Sillä on erinomainen hajuaisti.

Itse tykkään rodusta sen temperamentin ja sosiaalisuuden takia, se haluaa olla kaikessa mukana; niin työkalulaatikon siivouksessa kuin puutarhatöissäkin. Ei sovellu mielestäni pelkäksi tarhakoiraksi, sillä kaipaa laumaa ympärilleen. Sopivan kokoinen moneen toimintaan, perhekoiraksi erinomainen. Ohjaaja pehmeä, hyvä koulutettavuus, nopea oppimaan jos saa siihen itsenäisen oppimismahdollisuuden, tykkää tarjota koulutuksessa paljon vaihtoehtoja, joten soveltuu erinomaisesti naksutuskoulutukseen. Ilmiömäisen nenänkäyttö kyvyn takia se tykkää jäljestyksestä sekä vauhdikkaan luonteen ansiosta syttyy haussa.

CP sopii ominaisuuksien puolesta erinomaisesti pk-puolen kansallisiin lajeihin, pelastuskoiratoimintaan ja tokoon. Tavoitteelliseen agility-harrastukseen saattaa tulla terveysongelmat vastaan. Kilpailumuotoisesti suojeluharrastukseen rotu ei ole paras mahdollinen, sillä siltä puuttuu siihen tarvittava agressio.

Chodsky Pes on PKU:n hyväksymä rotu, joten vuoden 2013 alusta lähtien se on päässyt Suomessa kokeisiin ja näyttelyihin. Vuoden 2014 alusta rotu sai palveluskoiraoikeudet eli pääsevät kansallisiin PK-kokeisiin.

Tsekinpaimenkoira on tunnustettu FCI:in yleiskokouksessa Shanghaissa 28.-29.4.2019 väliaikaisesti hyväksyttävien rotujen listalle.


TERVEYS JA SUKUSIITTOISUUS

Rodussa esiintyy varmaan samoja sairauksia kuin koirissa yleensäkin. Rodun kotimaassaan kirjattuja terveystietoja ovat vain lonkat ja nykyisin myös kyynärät. Suomessa alettiin tutkia rodun terveyttä laajemmaltikin, jolloin lonkkavikojen lisäksi löytynyt suuressa mittakaavassa myös kivesvikaa ja selkämuutoksia (LTV1 on yli puolella tutkituista). Toiveena olisi että Suomessa koirilta tutkitaan niin lonkat, kyynärät, selkä kuin silmätkin. Selkäkuvausten lisäksi suositellaan DM-testausta, lähes puolet tutkituista on DM-kantajia (DM=Degeneratiivinen myelopatia).

[Tässä] linkki Harjusalaman terveystietoihin.

Kennelliiton rekisterissä olevat sukusiitosprosentit eivät pidä paikkaansa, sillä sinne ei ole kirjattu kaikkia sukulaisia edes neljänteen polveen. [Tässä] linkki vanhempien suomessa olevien koirien sukusiitosprosentteja ym, Samoin sieltä löytyy prosentit kasvateilleni ja jalostuskoirilleni.